Mazdaklub WEB   |    Mazdaklub FACEBOOK

Jak zapojit 2 kanalovy zesik.

Ať to (nejen) pořádně duní !!!

Moderátor: George

Jak zapojit 2 kanalovy zesik.

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 11:36 am

Mam problem a nevim jestli to tak muzu zapojit.Chci to zapojit do mustku ale seriove.Jenze ted nevim jestli to jde kdyz mam vyhybky.Muzu to tak zapojit? Na vsech reprakach mam oznaceni 4 ohmy.A u zesiku je psano ze to tak muzu zapojit kdyz to bude od 2 do 4 ohmu.Plati to? kdyby to bylo od 4 do 8 tak pusim paralelne.
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 11:47 am

Moc nerozumím co chceš, tak se zeptám :-)
Do můstku chceš zapojit zesilovač a repro sériově?
Jaký máš problém s výhybkou?

Obecně když zapojíš zesilovač do můstku - můžeš použít zátěž o poloviční impedanci.
Pokud tedy jeden kanál má předepsanou zátěž 4 Ohmy, při můstkovém zapojení můžeš použít 2 Ohmy.

Ale zesilovači neublíží, pokud k němu připojíš vyšší impedanci. Akorát se snižuje dosažitelný výkon.

Tedy obecně, pokud použiješ můstkové zapojení zesilovače, který má pro každou větev 4 Ohmy, dostaneš minimální odpor 2 Ohmy, tedy pro použití se 4 Ohmovými repro tyto zapojíš paralelně.

Pozor ještě na zatižitelnost - k zesáku (při dodržení min odporu) můžeš zapojit repro jakéhokoliv příkonu, zesáku to nevadí.

Ale pokud je výkon zesilovače mnohem menší než povolený příkon repro, můžeš repráky (při plném výkonu) spálit.
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 12:09 pm

Suky píše:Moc nerozumím co chceš, tak se zeptám :-)
Do můstku chceš zapojit zesilovač a repro sériově?
Jaký máš problém s výhybkou?

Obecně když zapojíš zesilovač do můstku - můžeš použít zátěž o poloviční impedanci.
Pokud tedy jeden kanál má předepsanou zátěž 4 Ohmy, při můstkovém zapojení můžeš použít 2 Ohmy.

Ale zesilovači neublíží, pokud k němu připojíš vyšší impedanci. Akorát se snižuje dosažitelný výkon.

Tedy obecně, pokud použiješ můstkové zapojení zesilovače, který má pro každou větev 4 Ohmy, dostaneš minimální odpor 2 Ohmy, tedy pro použití se 4 Ohmovými repro tyto zapojíš paralelně.

Pozor ještě na zatižitelnost - k zesáku (při dodržení min odporu) můžeš zapojit repro jakéhokoliv příkonu, zesáku to nevadí.

Ale pokud je výkon zesilovače mnohem menší než povolený příkon repro, můžeš repráky (při plném výkonu) spálit.


Diky za info.
Jen jsem chtel vedet jesti tam hraje vyhybka nejakou roli nebo ne. Ma to teda na vyhybce 4 ohmy?(kdyz na kazdym repro jsou 4ohmy z vyhybky to jde jeste na 3 repro bass.treb.mid) A kdyz to zapojim do serie tak to vadit nebude?
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 12:21 pm

Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 12:25 pm

Suky píše:Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.


Ja mam vyhybky pasivni.Z kazdy vyhyky vede + a - k bassum vyskam a stredum.Tudiz by jsem chtel zapojit jakoby vyhybky do serie.Ale pochopil jsem z toho co jsi ted napsal ze by to nemel byt problem vid.
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 12:48 pm

Suky píše:Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.



http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... enixx6.png

muzu to takhle zapojit
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 12:52 pm

Ne, výstup z výhybek nemůžeš zapojit ani sériově ani paralelně.
To bys zpět zkusil smíchat různé pásma signálů dohromady, které se pracně výhybkou oddělily :-)

No ale ono by to nefungovalo vůbec, pokud spojíš sériově výstup výšek z výstupem středů, každá bude mít mimo své pásmo velký odpor takže budou bránit samy sobě.

Co můžeš je zapojit na výstup výškové výhybky dva výškové repráky sériově či paralelně (podle požadované výsledné impedance).
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 12:57 pm

Suky píše:Ne, výstup z výhybek nemůžeš zapojit ani sériově ani paralelně.
To bys zpět zkusil smíchat různé pásma signálů dohromady, které se pracně výhybkou oddělily :-)

No ale ono by to nefungovalo vůbec, pokud spojíš sériově výstup výšek z výstupem středů, každá bude mít mimo své pásmo velký odpor takže budou bránit samy sobě.

Co můžeš je zapojit na výstup výškové výhybky dva výškové repráky sériově či paralelně (podle požadované výsledné impedance).


tak jsem teda nucenej to zapojit klasicky? chtel jsem totiz vyuzit vetsi vykon zesilovace kdyz to dam do mustku.Jinak to z 2 kanalem nejde?
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 12:58 pm

Atenza píše:
Suky píše:Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.



http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... enixx6.png

muzu to takhle zapojit

Jo, takhle ano. Tohle mne nenapadlo že je cílem :-)

A mohl bys to zjednodušit (za předpokladu dostatečně dimenzované výhybky), že zapojíš jen jednu výhybku a na její výstupy sériově či paralelně repráky vždy pro svoje pásmo.

Teď tomu rozumím tak, že máš dvě sady repro a ke každé jednu výhybku. Takže nepotřebuješ "ušetřit" jednu výhybku. Pak to zapojuješ správně.
Jen si zkontroluj tu impedanci.
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 1:02 pm

Atenza píše:
Suky píše:Ne, výstup z výhybek nemůžeš zapojit ani sériově ani paralelně.
To bys zpět zkusil smíchat různé pásma signálů dohromady, které se pracně výhybkou oddělily :-)

No ale ono by to nefungovalo vůbec, pokud spojíš sériově výstup výšek z výstupem středů, každá bude mít mimo své pásmo velký odpor takže budou bránit samy sobě.

Co můžeš je zapojit na výstup výškové výhybky dva výškové repráky sériově či paralelně (podle požadované výsledné impedance).


tak jsem teda nucenej to zapojit klasicky? chtel jsem totiz vyuzit vetsi vykon zesilovace kdyz to dam do mustku.Jinak to z 2 kanalem nejde?

Viz odpověď výše.

Jen pro zichr - spojuješ sériově ne levý a pravý kanál dohromady, ale přední a zadní levého kanálu a přední a zadní pravého, že?
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Poslaťod Atenza » Ned Feb 04, 2007 1:05 pm

Suky píše:
Atenza píše:
Suky píše:Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.



http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... enixx6.png

muzu to takhle zapojit

Jo, takhle ano. Tohle mne nenapadlo že je cílem :-)

A mohl bys to zjednodušit (za předpokladu dostatečně dimenzované výhybky), že zapojíš jen jednu výhybku a na její výstupy sériově či paralelně repráky vždy pro svoje pásmo.

Teď tomu rozumím tak, že máš dvě sady repro a ke každé jednu výhybku. Takže nepotřebuješ "ušetřit" jednu výhybku. Pak to zapojuješ správně.
Jen si zkontroluj tu impedanci.



super diky.Tak a jak jeste zjistim spravnou impendanci? (jsem novacek v tomto oboru tak proto se ptam)
Obrázok užívateľa
Atenza
Komunikátor
 
Príspevky: 631
Registrovaný: Uto Nov 02, 2004 1:53 pm
Bydlisko: Nove Mesto pod Smrkem/Dingolfing

Poslaťod Suky » Ned Feb 04, 2007 4:49 pm

Atenza píše:
Suky píše:
Atenza píše:
Suky píše:Máš aktivní vyhybku a pak více zesilovačů pro každé repro?

Nebo jednu pasívní výhybku za zesilovačem?

Kolik drátů vede k reprákům?

Výhybka zjednodušeně řečeno nemění impedanci.
Ale to bývá výhybka v bedně.

Pokud máš výhybku u zesilovače a pak ti vedou zvlášť dráty pro různá pásmy, je impedance stejná, ale jen pro dané pásmo.

Pokud tedy máš výstup z výhybky na výškový reprák, má minimální impedanci ve výškách, ale velký odpor na basech a středech.

Takže v tom případě můžeš zapojit repro sériově, ale jen výškové.

Raději nakresli co vlastně chceš.



http://img115.imageshack.us/my.php?imag ... enixx6.png

muzu to takhle zapojit

Jo, takhle ano. Tohle mne nenapadlo že je cílem :-)

A mohl bys to zjednodušit (za předpokladu dostatečně dimenzované výhybky), že zapojíš jen jednu výhybku a na její výstupy sériově či paralelně repráky vždy pro svoje pásmo.

Teď tomu rozumím tak, že máš dvě sady repro a ke každé jednu výhybku. Takže nepotřebuješ "ušetřit" jednu výhybku. Pak to zapojuješ správně.
Jen si zkontroluj tu impedanci.



super diky.Tak a jak jeste zjistim spravnou impendanci? (jsem novacek v tomto oboru tak proto se ptam)

No myslím že jsem to naznačil už nahoře :-) , ale specifikuji to pro tento tvůj příklad:
Máš zesilovač, zkontroluj jeho minimální impedanci (odpor). Z toho musíš vycházet. Pravděpodobně to bude 4 Ohmy.

Zjisti impedanci reproduktorů. Pravděpodobně to bude 4 Ohmy. Potom budeš muset obě sady repráků zapojit do série, tzn že výsledná impedance obou sad bude 8 Ohmů. Větší odpor reproduktorů zesilovači nevadí, jen nevyužiješ plného výkonu zesilovače, zjednodušeně řečeno, pokud máš zesilovač 200 W/4 Ohmy, do 8 Ohmů ti to dá 100 W. Prakticky to bude o něco více.

Pokud bys měl repro po 8 Ohmech, zapoj je paralelně. Pak bude výsledná impedance repro 4 Ohmy a využiješ plně výkon zeilovače.
Obrázok užívateľa
Suky
Administrator VIP2011
Administrator VIP2011
 
Príspevky: 2883
Registrovaný: Uto Mar 09, 2004 2:00 am
Bydlisko: Kopřivnice
Znalosť automobilov: 5. Trúfam si na elementárny servis, ako je výmena vadnej žiarovky, výmena brzdných kotúčov a pod.

Späť na Auto HiFi

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron